Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was zdrową, dietetyczną i bezmięsną
wersję pasztetu:) Pasztet z czerwonej soczewicy to
świetna alternatywa dla osób odchudzających się, wegetarian,
bądź po prostu chcących spróbować czegoś innego. Polecamy użyć do jego
wykonania czerwonej soczewicy, która szybko się gotuje (nie trzeba jej
wcześniej namaczać) oraz zawiera dużo białka i błonnika. Ciekawy, lekko
orientalny aromat uzyskujemy dzięki dodaniu przyprawy garam masala.
Spróbujcie, naprawdę warto - porcja pasztetu zawiera 289 kcal. Przepis
pochodzi z książki "Rewolucja na talerzu".
Składniki :
500g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka utłuczonych nasion kolendry
2 łyżeczki garam masali lub curry
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 jajka
garść pistacji
sól
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj na patelnię marchewkę. Po chwili dodaj przyprawy: garam masalę, chilli i kolendrę.
2. Podsmaż kilka minut i dorzuć soczewicę, po czym zetrzyj imbir, czosnek (przeciśnięty lub starty) i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż powstanie gęsta masa. W razie potrzeby dolej wodę, ale nie za dużo, ponieważ masa nie może być zbyt rzadka. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.
3.
Masę wystudź, dodaj jajka i pistacje, dokładnie wymieszaj. Formy do
pieczenia (my użyłyśmy tzw. keksówek) wyłóż papierem. Przełóż do nich
masę.
4. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 160˚C przez ok 30-40 min.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Pasztet ma ciekawy, korzenno- pikantny smak. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami. Myślę, że jeszcze nie raz zrobię go dla mojej rodziny. Moja ocena: 8/10.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pasztety ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis
OdpowiedzUsuń